Oncologiefysiotherapie

Kanker… het kan je zomaar overkomen.

Een oncologiefysiotherapeut is speciaal opgeleid om in alle fases de juiste behandeling te kunnen geven. Denk aan training in groepen of individueel, voorlichting en adviezen, maar ook het herkennen van signalen en geruststellen. Een oncologiefysiotherapeut is expert in het behandelen van mensen met kanker, in alle fases van deze ziekte.

Wanneer oncologiefysiotherapie?

Een oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op stoornissen, beperkingen en participatieproblemen die voorvloeien uit de problemen bij kanker of in de periode hierna. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandelingen (chirurgie, chemo en radiotherapie). Hierbij kan men o.a. denken aan:

  • Verminderde mobiliteit
  • Verminderde spierkracht
  • Vermoeidheid
  • Conditieverlies
  • Pijn
  • Lymfoedeem
  • Fibrose
  • Spanningsklachten

Wat doet de oncologiefysiotherapeut?

 

Wie zijn wij?

Ook nieuwsgierig welke oncologiefysiotherapeute jou gaat bewegen naar gezondheid? Of wie je aan de telefoon hebt gehad bij het maken van een afspraak? Dat snappen wij best… Wij stellen onszelf graag even aan je voor, want we zijn trots op ons team. Wil je meer over ons weten? Klik dan op de “foto”.

De fases
Curatieve fase:

 • Behandelfase, gericht op genezing. Doelen zijn onderhouden van conditie en kracht.
 • Herstelfase, behandeling is klaar. Doelen zijn werk hervatten, toename conditie en kracht.

 

Palliatieve fase:

 • Er is geen zicht op genezing, deze fase kan soms jaren duren. Doelen zijn o.a. gericht op kwaliteit van leven en behoud van vaardigheden.

 

Terminale fase:

 • Het laatste deel waarin de patiënt gaat overlijden. Doelen zijn o.a. verlichten van klachten die ontstaan en zo comfortabel mogelijk zijn.

 

Therapieën
De verschillende therapiemogelijkheden zijn:

Training:

 • Zowel individueel als in een groep gericht op behoud of verbeteren van conditie, spierkracht en balans.
 • Training kan in alle fases gegeven worden, ook in de palliatieve fase om de kwaliteit van leven te behouden.
 • Training heeft ook een gunstig effect op vermoeidheid.

 

Mobiliteit:

 • Verbeteren van de bewegingsvrijheid van een gewricht. Bijvoorbeeld bij borstkanker wanneer de borst geopereerd is kan de schouder minder goed gaan bewegen, denk aan de haren kammen, iets uit een kastje pakken. Door de schouder te mobiliseren kunnen deze bewegingen weer gemaakt worden.

 

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen:

 • Dit kan direct na een operatie plaatsvinden, maar ook bij spanningsklachten en benauwdheid bij bv longkanker.

 

Oedeemfysiotherapie:

 • Indien er lymfevocht aanwezig is zal er een behandeling gestart worden om dit vocht af te laten nemen.
 • Klik op oedeemfysiotherapie voor extra informatie hierover.

 

Littekenbehandeling:

 • Indien er een operatie heeft plaatsgevonden is het goed om het litteken soepel te maken, dit om bewegingsbeperkingen te voorkomen. Dit gebeurd door het litteken te behandelen maar ook adviezen om dit thuis te behandelen.

 

Belasting/belastbaarheid:

 • Samen met de fysiotherapeut wordt naar de dagindeling gekeken om de energie goed te verdelen over de dag. Dit is bijvoorbeeld bij vermoeidheid erg belangrijk maar ook in de palliatieve fase zodat de kwaliteit van leven goed blijft. Ook hier zijn adviezen over om goed om te gaan met de energie.
Beweeggroepen

Beweegprogramma oncologie nazorg.

Momenteel zijn er geen groepen actief. Als dit weer mogelijk is, zullen we er op deze plaats melding van maken.

Een beweegprogramma voor mensen die geen behandelingen voor kanker meer ondergaan en die behoefte aan begeleiding hebben om weer te gaan bewegen. Samen met u gaan we binnen 12 weken zorgen dat u zelfstandig kan gaan bewegen op een goede manier.

U heeft behoefte om te gaan bewegen maar weet niet goed hoe?

Voordat u gaat deelnemen aan ons programma volgt eerst een intake om te kijken of dit programma geschikt is voor u. Tijdens de intake hebben we een gesprek met u om te kijken waar uw beweeg behoeftes liggen, welke problemen er zijn om te beginnen met bewegen maar ook kijken we of het veilig is om te gaan bewegen. Hierbij horen vragenlijsten en diverse testen, denk aan een conditietest en spierkrachttesten. Na de intake bespreken we samen de resultaten met u.

Indien u in aanmerking komt voor ons programma kunt u gelijk starten. Indien u niet in aanmerking komt gaan we samen kijken naar welke mogelijkheden er zijn om toch te gaan bewegen, denk aan 1 op 1 begeleiding of juist zelfstandig weer gaan sporten.

Inhoud programma:

 • Ons programma bestaat uit 12 weken 2 keer per week sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut geschoold in de oncologie.
 • Hiernaast gaat u nog 5 dagen in de week zelf bewegen. Uiteraard krijgt u hierover tips en adviezen van ons hoe dit te gaan doen.
 • Iedere 4 weken vindt een evaluatie plaats om te zorgen dat u op het juiste niveau traint.
 • In de laatste week vindt een eindevaluatie plaats met adviezen voor de toekomst hoe verder te blijven bewegen.
 • Het doel is om op een veilige en zelfstandige manier het bewegen of sporten op te pakken.

 


 

Beweegprogramma tijdens chemotherapie/immunotherapie.

Wetenschappelijk onderzoek toont het belang aan van fysieke activiteit aan tijdens de behandeling van kanker. Patiënten die voldoende fysiek actief zijn vanaf de diagnose kunnen een lager relatief risico op kanker mortaliteit en herval hebben. Ze kunnen ook minder ernstige bijwerkingen van de kanker en zijn behandeling(en) ondervinden. Daarnaast zijn er nog meer positieve effecten van bewegen bij kanker: o.a. op verschillende aspecten van levenskwaliteit zoals vermoeidheid, pijn en psychosociale aspecten.

Inhoud programma:

 • Patiënten die deelnemen beginnen met een intake waar vragenlijsten en testen, denk aan conditie en krachttesten, worden afgenomen.
 • Na de intake wordt dit besproken en individuele doelen vastgesteld.
 • Het beweegprogramma duurt 18 weken of langer indien nodig, er wordt 2 keer per week gesport onder leiding van een in oncologie geschoolde fysiotherapeut.
 • Daarnaast zijn er adviezen en instructies voor bewegen thuis.
 • Uiteraard wordt er rekening gehouden met uw persoonlijke situatie en wort er regelmatig geëvalueerd.

 


 

Groepstijden:

Momenteel zijn er geen groepen actief. Als dit weer mogelijk is, zullen we er op deze plaats melding van maken.

 


 

Informatiebijeenkomsten:

Er zullen in de toekomst informatiebijeenkomsten georganiseerd gaan worden. Hierin gaan we uitleg geven over het doel van de beweeggroepen, inhoud en vragen beantwoorden. Dit gaan we doen in samenwerking met Caroline van de Wetering, diëtist. En wellicht nog andere zorgverleners. Meer informatie volgt nog.

Multidisciplinair / Samenwerking

In ons team werken wij samen met een Yvonne van West- van Niftrik psychosomatisch fysiotherapeut (denk aan angst en spanningsklachten), Alina Dubrovina bekkenfysiotherapeut en indien nodig met één van onze manueeltherapeuten.

Voor vragen op andere vlakken dan het bewegingsapparaat werken wij samen met:

Al deze zorgverleners hebben ervaring op het gebied van oncologie.

Indien u een eigen andere zorgverlener heeft maken wij hier graag kennis mee om een samenwerking te starten. Uiteraard werken wij samen met uw huisarts en de specialist.


Wij staan vermeld op:

 

 

 

 

 

 

Contact

Heeft u vragen m.b.t. oncologiefysiotherapie bel 0412-457067 of mail naar oncologie@fysiocentrumheesch.nl. Liever rechtstreeks mailen met één van onze oncolgoiefysiotherapeuten:

FysioCentrum Heesch 0412 45 70 67
Verdilaan 48, 5384 CJ Heesch
Cereslaan 2, 5384 VT Heesch
Cereslaan 12b, 5384 VT Heesch

FysioCentrum Heesch 0412 45 70 67
Verdilaan 48, 5384 CJ Heesch
Cereslaan 2, 5384 VT Heesch
Cereslaan 12b, 5384 VT Heesch

Chat openen