Kinder-manuele therapie

Kinder-manuele therapie is een verbijzondering in de manuele therapie. De therapie is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. FysioCentrum Heesch heeft zich hierin gespecialiseerd.

Veel ouders vinden kinder-manuele therapie erg spannend voor hun baby of kind. Echter binnen het Nederlandse EWMM-register van kinder-manueeltherapeuten zijn de afgelopen 15 jaar geen negatieve bijwerkingen bekend bij de behandeling van deze doelgroep

Wanneer kinder-manuele therapie?

  • Bij een Hoog Cervicale Functie Stoornis (voorheen KISS).Hiermee wordt een baby met een voorkeursrotatie en/of overstrekking van het hoofdje bedoeld. Vaak zie je een asymmetrische, afgeplatte schedel al 2 tot 4 weken na de geboorte. Wanneer een baby erg vaak of alleen maar één kant op kijkt of ligt, wordt dit dus een voorkeurshouding genoemd. Deze voorkeurshouding kan veroorzaakt worden door een functiestoornis van de bovenste nekgewrichten. Vaak zien we hierbij ook symptomen als voortdurende onrust/ontroostbaar huilen, problemen bij het drinken, slikken, kwijlen of reflux.
  • Bij een asymmetrische motorische ontwikkeling van een baby of kleuter bij het omrollen, kruipen, gaan staan of lopen van een kind.Wanneer een baby of kleuter zich ontwikkelt, kan opvallen dat er een asymmetrie ontstaat. Denk hierbij aan een kindje dat zich bijvoorbeeld alleen naar links omrolt vanuit buiklig of tijgert met één zijde van het lichaam.
  • Bij nekpijn, hoofdpijn en rugpijn bij opgroeiende kinderen (2-18 jarigen). Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een val, botsing, verkeerde koprol of voormalige baby met voorkeurshouding etc.
  • Bij een houdingsscoliose. Een scoliose is een afwijking in de wervelkolom. Deze kan ook al bij de geboorte aanwezig zijn. De wervelkolom kan naar één kant groeien (met één bocht), naar twee kanten kromgroeien, of om haar as draaien. Bij een kindje zie je een scheve rug in zit of tijdens het staan. Een scoliose kan pijn in de rug geven.

Zo werkt Kinder Manueel Therapie

De kinder- manueel therapeut onderzoekt het kind en bekijkt of er bewegingsbeperkingen van een gewricht zijn. Als deze gevonden worden, worden ze opgeheven door milde specifieke vaardigheden. Er wordt bij een kind NIET gemanipuleerd (kraken in de volksmond), vanwege de bouw van de gewrichten op deze leeftijd.

Wanneer een baby met een voorkeurshouding of asymmetrische schedel tussen de 4 en 6 weken oud is, kan het bij de kinder manueel therapeut terecht. Hoe jonger het kind bij aanvang van de behandeling is, des te sneller vaak het herstel. De behandeling van de zuigeling wordt bijna altijd gedaan in samenwerking met een kinderfysiotherapeut, in verband met de motorische ontwikkeling van het kind.
Er is geen verwijzing nodig van consultatiebureau- of huisarts. Indien er wel een verwijzing is? Neem deze dan mee bij de eerste afspraak.

FysioCentrum Heesch 0412 45 70 67
Verdilaan 48, 5384 CJ Heesch
Cereslaan 2, 5384 VT Heesch
Cereslaan 12b, 5384 VT Heesch

FysioCentrum Heesch 0412 45 70 67
Verdilaan 48, 5384 CJ Heesch
Cereslaan 2, 5384 VT Heesch
Cereslaan 12b, 5384 VT Heesch

Chat openen