heup- knie- of schouderoperatie

 

Binnenkort een operatie aan heup, knie of schouder? FysioCentrum Heesch kan je met fysiotherapie helpen zowel vóór de operatie als bij je herstel achteraf.

Wanneer fysiotherapie bij heup-, knie of schouderoperatie?

 

Krijg je binnenkort een nieuwe heup of knie?
Misschien staat er een voorstekruisbandreconstructie gepland of krijg je een operatie aan je schouder? Dan ontvang je van je behandelend arts standaard een verwijzing voor fysiotherapie.
De revalidatie na een operatie verloopt namelijk heel vaak door middel van een standaard protocol. De protocollen zijn gemaakt in samenwerking met de ziekenhuizen die deze operaties uitvoeren.
Geen verwijzing gehad, maar wel fysiotherapie nodig voor te herstellen? Neem dan gerust contact met ons op.

Zo werkt fysiotherapie bij een THP of TKP

In de praktijk komt het er op neer dat een fysiotherapeut al vóór de operatie een aan-huis-bezoek brengt aan de patiënt. Het doel is dan om het gehele traject met je door te spreken, de thuissituatie te beoordelen en het lopen met krukken te oefenen.

Als een patiënt na de operatie weer thuis is (gemiddeld na drie dagen) komt er zo snel mogelijk een fysiotherapeut aan huis om te beginnen met het oefentraject. De eerste weken vindt de behandeling thuis plaats en na verloop van een aantal weken kom je naar de praktijk voor verdere training.

De hele revalidatie duurt gemiddeld 3 maanden. De therapie wordt in overleg met je beëindigd. Voorwaarde is wel dat mobiliteit, kracht en coördinatie weer voldoende aanwezig zijn.

Zo werkt fysiotherapie bij een operatie


 De fysiotherapeut begeleidt je vaak zowel vóór als ná de operatie. Wij zijn er voorstander van om al voor de operatie goed te oefenen in kracht en stabiliteit. Daar hebben wij een speciaal programma voor ontwikkeld. 

Vóór de operatie

Soms komt de fysiotherapeut al vóór de operatie bij je aan huis. Dit is afhankelijk van het soort operatie. Het doel van dit bezoek is om het hele operatietraject door te spreken, de thuissituatie te beoordelen en het lopen met krukken te oefenen wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe knie of heup krijgt.

Ná de operatie

Meestal ben je snel na de operatie weer thuis en kan er direct gestart worden met het oefentraject. Soms beginnen we dit traject thuis bij de patiënt, soms komt de patiënt al direct naar de praktijk. Er wordt met de fysiotherapeut gewerkt aan mobiliteit, kracht en coördinatie.

Hoe lang je revalidatieproces duurt is afhankelijk van het soort operatie en je persoonlijke herstel. Bij een nieuwe heup of knie duurt de revalidatie gemiddeld drie tot zes maanden. Bij een voorstekruisbandreconstructie duurt dit gemiddeld 12 maanden. Ook het herstel na schouderoperaties duurt vaak langer.

“Better-in-better-out”-programma

Wil je zo fit mogelijk zijn voordat je geopereerd wordt aan bijvoorbeeld knie, heup of voorste kruisband? Doe dan mee aan het “Better-In-Better-Out”-programma van FysioCentrum Heesch. Het programma is erop gericht om patiënten vooraf te trainen op kracht en stabiliteit. Het herstel na de operatie verloopt dan namelijk veelal sneller en beter.

Wil je meedoen aan dit programma of er meer over weten? Neem dan contact met ons op.

FysioCentrum Heesch 0412 45 70 67
Verdilaan 48, 5384 CJ Heesch
Cereslaan 2, 5384 VT Heesch
Cereslaan 12b, 5384 VT Heesch

FysioCentrum Heesch 0412 45 70 67
Verdilaan 48, 5384 CJ Heesch
Cereslaan 2, 5384 VT Heesch
Cereslaan 12b, 5384 VT Heesch

Chat openen